Veľkonočný veniec z kysnutého cesta45

Veľkonočný veniec z kysnutého cesta

Suroviny

  • CESTO: 300 g polohrubej múky
  • 30 g droždia
  • 50 g práškového cukru
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 100 g rozpusteného masla
  • 2 žĺtky
  • soľ
  • tuk na vymastenie
  • polohrubá múka na vysypanie plechu
  • veľkonočné ozdoby
  • MAKOVÁ PLNKA: 200 g mletého maku
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice postrúhaného perníka
  • za hrsť hrozienok
  • 2 lyžice medu
  • 200 ml mlieka
  • RUMOVÁ POLEVA: 250 g práškového cukru
  • 1 lyžica rumu
  • 2-3 lyžice horúcej vody
  • potravinárska farba

Náročnosť receptu

jednoduchý

97%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 9


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Z lyžice múky, lyžičky cukru, droždia a z polovice vlažného mlieka pripravte kvások. Múku zmiešajte s cukrom a so soľou, pridajte rozpustené maslo, zvyšné mlieko, v ktorom ste rozmiešali žĺtky, kvások, a vypracujte cesto.

Mlieko s cukrom a medom uvarte, prisypte mak, premiešajte a nechajte vychladnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkajte, natrite makovou plnkou, stočte a vložte do pripravenej formy. Zakryte kuchynskou utierkou a nechajte 45 minút kysnúť. Veniec pečte 25 minút pri teplote 175 °C. Potom vypnite vrchný ohrev rúry a pečte ešte 15 minút.

Takmer po vychladnutí vyklopte z formy. Cukor vymiešajte s rumom dohladka za postupného pridávania horúcej vody. Nakoniec polevu zafarbite naružovo zopár kvapkami potravinárskej farby. Vychladnutý veniec polejte rumovou polevou a ozdobte kvietkami.

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Jahody vyvolávajú niekedy, hlavne u detí, žihľavku. Preto jahody deťom pocukríme alebo podávame so šľahačkou či mliekom.
  • Aby lístkové cesto dobre lístkovalo, vkladáme ho vždy do horúcej rúry a boky pečiva pred pečením nepotierame vajíčkom.
  • Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale vešiame v komore špičkou dolu.
  • Ak pri pečení nevyužijeme všetky žĺtka, v nádobke ich zalejeme olejom a dáme zamraziť.
  • Sušené ovocie je zdravou pochúťkou. Ukojí chuť na sladké a nezníži hladinu cukru v krvi.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa