Šunkovo-slaninový koláč45

Šunkovo-slaninový koláč

Suroviny

  • 250 g hladkej muky
  • 18 dkg masla
  • 10 dkg šunky
  • 10 dkg prerastenej slaniny
  • 10 dkg salámy
  • 2 cibule
  • 4 dkg strúhaného syra
  • ½ zväzku petržlenovej vňate
  • 6 vajec
  • 250 ml sladkej smotany
  • 125 ml mlieka
  • soľ
  • čierne korenie
  • maslo alebo olej

Náročnosť receptu

jednoduchý

75%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Cesto pripravíme z múky, 18 dkg masla a vajca so štipkou soli. Necháme ho odpočívať 40 minút v chlade. Pokrájame slaninu, salámu a šunku, opražíme ich a pridáme cibuľu. Zmiešame mlieko, smotanu, 5 vajec a vňať. Dochutíme. Cesto rozvaľkáme na tenko a vložíme do vymastenej formy. Najprv ho pečieme 15 minút bez oblohy pri 200 stupňoch Celzia. Následne ho obložíme šunkou, slaninou, cibuľou a syrom. Polejeme mliekom a pečieme ešte 30 minút.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Načatá horčica tak rýchlo nevyschne, keď do nej pridáme trochu soli a dobre premiešame. Chuť horčice tým nijako neutrpí.
  • Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď pri varení pridáme doň sódu bikarbónu.
  • Keď zemiaky začnú klíčiť, nesmiete ich variť v šupke, ani vodu z očistených zemiakov použiť, lebo obsahujú jedovatú látku solanín.
  • Tvrdý syr sa nevysuší, ak ho zabalíte do čistej bavlnenej handričky namočenej v pive. Vložte do vzduchotesnej nádoby a môžete ho uschovať až do 2 týždňov v chladničke.
  • Staršiu hydinu najskôr dusíme v rúre medzi dvoma pekáčmi, a až keď zmäkne, odokrytú dopečieme, aby sa pekne sfarbila.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa