Sliačanská kyslá kapusta45

Sliačanská kyslá kapusta

Suroviny

  • kyslá kapusta 1 kg
  • zemiaky 1 kg
  • údené mäso do 1 kg
  • údená slaninka do 0,5 kg
  • môže byť aj údená klobáska do 0,5 kg a neúdený bravčový bôčik do 0,5 kg
  • cibuľa 1 ks a zo 5 strúčkov cesnaku

Náročnosť receptu

jednoduchý

68%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 1


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Do 5 l hrnca (môže byť aj väčší dáme zohriať viac ako 3 l vody, do ktorej pridáme 0,5 až 1 kg údeniny, viac ako 25 dkg údenej slaniny, poprípade ak máme aj neúdený bravčový bôčik (25 dkg a viac) a jednu údenú klobásku. Do toho pridáme 1 kg kyslej kapusty, 6 a viac ks ostrúhaných zemiakov (švábky) a prípadne ak máme trošku hríbov a zopár sušených sliviek. Dochutíme soľou (vegetov), celým korením a bobkovým listom a pod. Varíme do 45 min. (ale môžeme aj viac). Pripravené jedlo podávame do hlbokých tanierov (misiek) a podľa chuti ako prílohu aj chlieb. Potom už len treba zaželať dobrú chuť na chrumkavej slaninke a zemiakoch atď. Takto pripravené jedlo je vhodné najmä v zimných dňoch a po dobrej lyžovačke a pod.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Strukoviny nesoľte na začiatku varenia, ale iba na konci - rýchlejšie sa uvaria.
  • Smažená cibuľka bude chrumkavejšia vtedy, keď ju pred smažením posypeme zmesou múky a papriky, alebo osolíme. Necháme chvíľku postáť a kuchynskou papierovou utierkou poutierame dosucha, alebo prebytočnú múku strasieme.
  • Zvädnutý petržlen dáme do teplej vody, potom je opäť čerstvý.
  • Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.
  • Na prípravu šalátov používame vínny alebo ovocný ocot, prípadne bylinkový. Je jemnejší.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa