Šarišská roláda45

Šarišská roláda

Suroviny

  • bravčové stehno cca kilo
  • moravské údené 3-4 plátky
  • koreniny - soľ
  • bylinkové maslo
  • cesnak
  • horčica
  • rasca mletá
  • mleté čierne korenie
  • cibuľa...

Náročnosť receptu

stredne náročný

74%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Mäso si rozdelíme na dve časti, orez pomelieme a veľký kus si prerežeme a ponakrajujeme. Vyklepeme čo najväčší plát. Osolíme, potrieme horčicou, okoreníme a posypeme bylinkami. Mleté mäso si sparcujeme - vajíčko, soľ, korenie, namočená žemľa. Na plát okoreneného mäsa dáme mleté mäso a pridáme údené plátky. Zrolujeme a môžeme previazať niťou. Vložíme do zapekacej nádoby a podlejeme vodou. Vložíme cibuľu a posypeme bylinkami. Uzavrieme nádobu a vložíme do predhriatej rúry na 220st. na hodinku. Dusíme. Po hodinke vyberieme, otvoríme a pooblievame šťavou. Vložíme späť a zapečieme, stačí len par minút, 10 -15 a vyberieme. Prerežeme a podávame s ryžou či zemiakmi.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Rezne z mäsa  pred úpravou naklepeme, aby sa uvoľnili svalové vlákna, čím mäso skôr zmäkne. Mäso nakrájané na rezne na okrajoch nakrojíme, aby sa pri tepelnom spracovaní nekrútilo.
  • Divinu varíme s koreňovou zeleninou, ale na zvýšenie vône pridáme kúsok paliny (estragónu), štipku rozdrveného tymianu a pod.
  • Pečené mäso chránime pred oschnutím tak, že ho zabalíme do mastného papiera, napríklad od masla.
  • Kožu z klobásy ľahko stiahneme, ak klobásu opláchneme studenou vodou. To isté platí aj pre trvanlivé salámy.
  • Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ako ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa