Rozkvitnuté rebarborovo-bazové želé45

Rozkvitnuté rebarborovo-bazové želé

Suroviny

  • 850 ml rebarborovej šťavy (asi z 1,6 kg rebarbory)
  • 5 kvetov bazy
  • 1 balíček Gelfixu Klasik 1 : 1 Dr. Oetker
  • 1 kg cukru

Náročnosť receptu

jednoduchý

90%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Na prípravu želé rebarboru očistíme a nakrájame na malé kúsky. Rozmixujeme ponorným mixérom a šťavu cez sitko prelisujeme. Kvety bazy opláchneme a kvietky otrháme. Do veľkého hrnca nalejeme rebarborovú šťavu a pridáme Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker. Prípadnú penu odoberieme, vmiešame otrhané kvietky bazy a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
 
TIP: Aby sa kvietky bazy v želé dobre rozdelili, je nutné poháre počas chladnutia niekoľkokrát otočiť.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Bielky vyšľaháte na tuho so štipkou soli alebo citrónovej šťavy.
  • Jedlý olej ostane priezračný a riedky, keď do fľaše pridáme štipku soli a dobre pretrepeme
  • Vajcia na tvrdo varíme 8 až 10 minút, na hniličku 4 až 5 minút, na mäkko 2,5 až 3 minúty. Čas varenia počítame od chvíle, keď voda začne vrieť
  • Ak si cesto na palacinky prelejete do džbánu, môžete ho priamo nalievať na panvicu.
  • Syr vraj pri vyprážaní nevytečie, ak ho vopred vložíte na chvíľu do chladničky.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa