Roláda s citrónovým krémom45

Roláda s citrónovým krémom

Suroviny

  • CESTO: 5 vajec
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 g práškového cukru
  • 125 g hladkej múky (alebo mletých mandlí)
  • pol lyžičky kypriaceho prášku
  • KRÉM: 250 ml mlieka
  • 30 g krupicového cukru
  • 2 žĺtky
  • 40 g kukuričného škrobu (Gustin)
  • šťava a kôra z jedného citróna
  • SNEH Z BIELKOV: 2 bielky
  • štipka soli
  • 160 g práškového cukru

Náročnosť receptu

stredne náročný

95%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 1


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Bielky s vanilkovým cukrom vyšľahajte na tuhý sneh. Žĺtky s práškovým cukrom vymiešajte dopenista. Striedavo pridávajte sneh a zmes múky preosiatej s kypriacim práškom. Cesto rozotrite na plech (30 x 40 cm) vyložený papierom na pečenie a asi 10 minút pečte pri teplote 200 °C. Plát po miernom vychladnutí stočte aj s papierom, zakryte utierkou a nechajte vychladnúť.

Krém: 200 ml mlieka s cukrom priveďte do varu. V 50 ml studeného mlieka rozmiešajte žĺtky, škrob a vlejte do uvareného mlieka. Varte za stáleho miešania až do zhustnutia. Nakoniec primiešajte citrónovú šťavu a kôru. Odstavte a nechajte chladnúť. Občas premiešajte.

Misu s bielkami a so štipkou soli ponorte do teplého vodného kúpeľa a za postupného pridávania cukru vyšľahajte metličkou pevný sneh. Plát odtočte, opatrne stiahnite papier, natrite krémom, stočte a dajte do chladu stuhnúť. Roládu natrite tuhým snehom, pomocou špáradla vytvarujte špičky a skaramelizujte flambovacou pištoľou. Prípadne dajte do rúry pod rozpálený gril, kým sa špičky snehu nesfarbia do zlatohneda.

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Oriešky ľahšie rozdrvíte, ak ich dáte do mikroténového vrecka a rozklepete tĺčikom na mäso.
  • Pri rozpúšťaní želatínu nikdy nenahrievame nad 60 stupňov. Stratí želírovaciu schopnosť.
  • Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.
  • Ak drobné medovníčky nebudete zdobiť polevou, potrite ich pred pečením rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom či čiernou kávou.
  • Ak potrieme nôž, s ktorým chceme krájať cibuľu, soľou, nebude zapáchať.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa