Marhuľová bezé torta45

Marhuľová bezé torta

Suroviny

  • 4 bielky
  • 200 g jemného kryštálového cukru
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu
  • 1 lyžička octu
  • 500 g marhúľ na ozdobenie
  • 200 g černíc na ozdobenie
  • KRÉM: 250 ml smotany na šľahanie
  • 200 g kyslej smotany (obsah tuku 18 %) alebo cream fresh
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • MARHUĽOVÝ ROZVAR: 400 g marhúľ
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu
  • 2 lyžice vody

Náročnosť receptu

jednoduchý

99%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Bielky vyšľahajte šľahačom dopenista, postupne pridávajte cukor a šľahajte asi 10 minút. Poslednú dávku cukru zmiešajte s kukuričným škrobom. Nakoniec zapracujte ocot. Vyšľahaný sneh musí byť pevný a lesklý. Na papier na pečenie nakreslite tri kruhy s priemerom 20 cm. Papier obráťte a vyložte ním plech. Na každý kruh rozotrite tretinu snehu. Rúru vyhrejte na 200 °C a pečte 5 minút. Potom teplotu znížte na 130 °C a pečte ešte 45 minút (tortový korpus sa musí dať odlepiť z papiera). Po upečení rúru vypnite, pootvorte dvierka a nechajte korpusy vychladnúť.

Smotanu vyšľahajte dotuha, pridajte vanilkový cukor a metličkou postupne vmiešajte kyslú smotanu. Marhule umyte a vložte na minútu do vriacej vody, vyberte ich a ešte teplé ošúpte. Z marhúľ odstráňte kôstky, pokrájajte, zasypte cukrom a nechajte prejsť varom. Pridajte škrob rozmiešaný vo vode a miešajte do zhustnutia. Na korpus rozotrite tretinu smotanového krému, na krém lyžičkou nakvapkajte tretinu rozvaru a uložte marhule pokrájané na tenké mesiačiky. Zakryte druhým korpusom, rozotrite ďalšiu tretinu krému, nakvapkajte rozvar, uložte mesiačiky marhúľ, zakryte posledným korpusom a rozotrite zvyšný krém. Tortu dajte na hodinu do chladničky, ozdobte zvyšným rozvarom, mesiačikmi marhúľ a černicami.

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Oriešky ľahšie rozdrvíte, ak ich dáte do mikroténového vrecka a rozklepete tĺčikom na mäso.
  • Pri rozpúšťaní želatínu nikdy nenahrievame nad 60 stupňov. Stratí želírovaciu schopnosť.
  • Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.
  • Ak drobné medovníčky nebudete zdobiť polevou, potrite ich pred pečením rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom či čiernou kávou.
  • Ak potrieme nôž, s ktorým chceme krájať cibuľu, soľou, nebude zapáchať.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa