Mandľové, raňajkové koláče45

Mandľové, raňajkové koláče

Suroviny

  • 500 g múka
  • 225 g vlažná voda (alebo mlieko)
  • 35 g čerstvé droždie
  • 1 ks žĺtko
  • 50 g cukor
  • 9 g soľ
  • 75 g masla
  • alebo margarínu
  • Na mandľovú plnku:
  • 200 g jesenky (alebo salka)
  • 8-10 tučných PL mletých mandlí
  • 1 vajce na potretie

Náročnosť receptu

stredne náročný

93%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 12


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Po predkysnutí cesto premiesime a vykrojíme z neho kúsky o hmotnosti 50 gramov. Vytvarujeme z nich buchtičky, dáme ich na vymastený plech a stlačíme jemne naplocho. Prikryjeme ich utierkou a sáčkom/plastikovou fóliou a necháme 20 minút podkysnúť. Po 20 minútach v ich strede vytvoríme priestor pre krém a to tak, že prstami rozťahujeme vnútro koláča ako pri šiškách – dno musí zostať a okraje musia byť aspoň 1 cm hrubé. Zasa prikryjeme utierkou a plastikovou fóliou a necháme kysnúť ďalších 10 minút. Potom proces s jamkou zopakujeme (obvod koláča tak znova jemne rozšírime) a necháme kysnúť ďalších 15 minút. Po 15 minútach to celé ešte tretí a posledný raz zopakujeme. Rýchla mandľová plnka:Do misky vytlačíme 2 Jesenky a dôkladne ich premiešame s mletými mandľami. Potom všetko preložíme do cukrárskeho vrecka so špičkou nie hrubšou ako 0,75 cm. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajcom po celej ploche aj zvnútra, naplníme mandľovou plnkou a necháme koláče pred pečením ešte 15 minút podkysnúť neprikryté. Potom ich pečieme 10 minút pri teplote 230°C a počas pečenia ich podľa možnosti radšej strážime. Po upečení posypeme koláče hneď po vytiahnutí z rúry práškovým cukrom. Autor: Zuzana De Jonghe
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Slzy pri čistení alebo krájaní cibule zmiernite tým, že ošúpanú cibuľu dáte do studenej vody.
  • Čokoláda, ktorú pri rozpúšťaní veľmi zohrejeme, sa môže zraziť. Ak sa to stane, zamiešame do nej rastlinný tuk alebo olej, vždy po lyžičke, kým čokoláda nebude hladká
  • Oriešky ľahšie rozdrvíte, ak ich dáte do mikroténového vrecka a rozklepete tĺčikom na mäso.
  • Ak chceme mať pečivo z lístkového cesta lesklé, pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom a tesne pred skončením pečenia ho zľahka pocukrujeme práškovým cukrom, ktorý tak na pečive trocha skaramelizuje.
  • Paradajky ľahko ošúpeme, keď ich zľahka pri stopke narežeme, sparíme horúcou vodou a vzápätí prelejeme studenou.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa