Makrela na grécky spôsob45

Makrela na grécky spôsob

Suroviny

  • 750 g očistenej makrely
  • 60 ml červeného vína
  • 90 g cibule
  • 125 g zelenej papriky
  • 125 g paradajkového pretlaku
  • 15 g hladkej múky
  • 60 g oleja
  • kečup
  • práškový cukor
  • soľ

Náročnosť receptu

stredne náročný

57%
Dĺžka prípravy: do 45 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Očistené makrely osolíme, opečieme na rozpálenom oleji po oboch stranách dočervena. Do zostávajúceho oleja pridáme múku, cibuľu, paradajky, paradajkový pretlak, kečup, soľ, cukor, červené víno, podľa potreby rozriedime vodou alebo vínom a všetko dusíme.

Pečené makrely vložíme do zeleninovej omáčky, v ktorej ich necháme 2 až 3 dni preležať. Pred podávaním makrelu aj so zeleninovou omáčkou ohrejeme v rúre a podávame s varenými zemiakmi. Makrelu môžeme podávať i na studeno.

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Pečené kurča bude mať kožu krajšiu a chrumkavejšiu, ak mu na chrbát pripevníme špáradlom kúsok stuhnutého masla. Počas pečenia sa bude maslo pomaly topiť a kurča polievať.
  • Pečené mäso chránime pred oschnutím tak, že ho zabalíme do mastného papiera, napríklad od masla.
  • Mäso na rezne alebo bifteky, ktoré kúpime v polotovaroch a budeme ho upravovať až na druhý deň, dobre potrieme rozpusteným maslom a uschováme v chlade. Plátky mäsa neoschnú a budú krehké.
  • Staršiu hydinu najskôr dusíme v rúre medzi dvoma pekáčmi, a až keď zmäkne, odokrytú dopečieme, aby sa pekne sfarbila.
  • Divinu čerstvo zabitú necháme odležať, t.j. zavesíme ju na stu­dené miesto na tri dni i dlhšie. V tomto čase prebehne zrenie mäsa, pričom mäso skrehne, je šťavnatejšie, získa dobrú chuť a vôňu.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa