Kuracie stehienka po poľovnícky45

Kuracie stehienka po poľovnícky

Suroviny

  • 6 ks spodných kuracích stehienok
  • 2 PL oleja
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 100 g koreňovej zeleniny
  • cibuľa
  • 5 zrniečok čierneho korenia
  • 5 zrniečok nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1 PL octu
  • soľ
  • 3 PL masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 200 ml červeného vína
  • 3 PL slivkového lekváru,1 citrón (šťava aj kôra)
  • 8 sušených sliviek
  • 20 hrozienok
  • 20 mandlí
  • 8 vlašských orechov

Náročnosť receptu

stredne náročný

79%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Do rozohriateho oleja vsypeme cukor a necháme ho skaramelizovať. Potom pridáme nakrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, koreniny a za stáleho miešania všetko opražíme, ochutíme octom, podlejeme vodou a do zmesi vložíme stehienka. Osolíme ich a dusíme do mäkka. Počas dusenia mäso niekoľkokrát obrátime a podľa potreby podlievame vodou. Mäkké mäso vyberieme a základ zahustíme zápražkou z masla a múky. Prilejeme víno, pridáme lekvár, povaríme a dochutíme citrónovou šťavou a kôrou. Polovičku mäsa vykostíme, vložíme do omáčky a pridáme uvarené slivky, hrozienka, ošúpané mandle a nasekané vlašské orechy. Podávame so žemľovou knedľou.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak je upečené mäso veľmi mäkké, zle sa krája, necháme ho vychladnúť, pokrájame a zohrejeme pred podávaním.
  • Varené mäso, ktoré je určené na studené misy, musíme najprv nechať vychladnúť vo vlastnej šťave, nebude suché a bude mať dobrú chuť.
  • Divinu varíme s koreňovou zeleninou, ale na zvýšenie vône pridáme kúsok paliny (estragónu), štipku rozdrveného tymianu a pod.
  • Mäso pred dusením alebo pečením najprv na horúcom tuku zo všetkých strán opečieme. Na povrchu sa zrazia bielkoviny, uzavrú sa póry a šťava zostane v mäse - neuniká pri dusení alebo pečení.
  • Jemné mäso, ako teľacie, bifteky a pod., naklepávame slabo, stačí iba obráteným nožom alebo päsťou. Tuhé mäso naklepávame viac, a to tĺčikom.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa