Krupkový nákyp s ovocím45

Krupkový nákyp s ovocím

Suroviny

  • 250g jačmenných krúp
  • 1 liter plnotučného mlieka
  • 160g krupicového cukru
  • 100g sušených brusníc
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 250g marhúľ
  • 150g čerešní
  • 6-8 lyžíc medu
  • 2 lyžice masla

Náročnosť receptu

jednoduchý

99%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 5


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Premyté krúpy dáme do širšieho hrnca, zalejeme studenou vodou a uvedieme do varu. Varíme na miernom ohni, počas varenia postupne prilievame mlieko. Asi po 20 minútach pridáme do hrnca krupicový cukor a umyté brusnice. Stále varíme na miernom ohni, kým krúpy nezostanú vláčne a väčšina tekutiny sa nevyvarí na hustú kašu. Ochutíme mletou škoricou a premiešame. Uvarenú kašu rozložíme do zapekacej misy, povrch uhladíme a dáme stuhnúť. Počas chladenia nákyp zhustne a stuhne. Potom ho pokrájame a dáme na tanier. Umyté ovocie rozpolíme. V panvici rozpustíme maslo, med a ovocie opečieme. Jednotlivé porcie nákypu ozdobíme čerstvým ovocím a prelejeme medom
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Mak bude mať intenzívnejšiu arómu, ak ho pred mletím nasucho opražíte na teflónovej panvici.
  • Oriešky ľahšie rozdrvíte, ak ich dáte do mikroténového vrecka a rozklepete tĺčikom na mäso.
  • Čokoláda, ktorú pri rozpúšťaní veľmi zohrejeme, sa môže zraziť. Ak sa to stane, zamiešame do nej rastlinný tuk alebo olej, vždy po lyžičke, kým čokoláda nebude hladká
  • Veľa ľudí neznáša vôňu kelu pri varení. Zápach zjemníme, ak do vody, v ktorej sa kel varí, vložíme suchú chlebovú kôrku, zabalenú v čistej gáze.
  • Hrozienka pridávame do cesta slabo obalené v múke. Tak nespadnú v bublaninách a v koláčoch na dno formy, ale udržia sa na povrchu.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa