Jablkový koláč s orechmi45

Jablkový koláč s orechmi

Suroviny

  • Cesto: 300 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice hustej kyslej smotany
  • štipka soli
  • Plnka: 1 kg ošúpaných jabĺk
  • 120 g pomletých orechov
  • 3 vajcia
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 škoricový cukor
  • 90 g krupicového cukru
  • 2-3 lyžice jablkovej šťavy
  • Na potretie: 1 vajce

Náročnosť receptu

stredne náročný

98%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

1. Hladkú múku, práškový cukor, žĺtok, kyslú smotanu, maslo a štipku soli spolu spracujeme na hladké cesto a rozdelíme ho na dve rovnaké časti.

2. Ošúpané jablká nahrubo postrúhame. Dáme ich do širšej panvice, prisypeme vanilínový cukor, 50 g krupicového cukru, prilejeme jablkovú šťavu, premiešame a na miernom ohni udusíme domäkka. Ochutíme škoricovým cukrom, odstavíme a necháme vychladnúť. Z bielkov a zo zvyšného krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Do studenej masy pridáme žĺtky, pomleté orechy a sneh z bielkov vyšľahaný dotuha.

3. Hlbší plech na pečenie s rozmermi 22 x 30 cm vymastíme a vysypeme múkou. Jednu časť cesta rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske a pomocou valčeka prenesieme na plech. Na cesto rovnomerne roztrieme plnku a prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta.

4. Povrch cesta na plechu popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajcom. Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 170 stupňov Celzia pečieme asi 45 minút. Po vychladnutí pokrájame.

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak nechceme pri pečení použiť veľa vajíčok, môžme ich nahradiť sójovou múčkou alebo 2 lyžicami vody.
  • Pri pečení koláčov môžete mleté orechy nahradiť strúhankou osmaženou na masle.
  • Krehké cesto sa nebude tak mrviť, ak počas jeho prípravy pridáme do neho niekoľko kvapiek octu.
  • Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.
  • Zeleninu umývame vždy pod tečúcou vodou, aby sa uchovali vitamíny a minerály.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa