Čokoládová torta so šľahačkovým krémom45

Čokoládová torta so šľahačkovým krémom

Suroviny

  • Na cesto a čokoládový krém: 200 g čokolády na varenie
  • 6 vajec
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g masla + trochu na vymastenie tortovej formy
  • 3 vrchovaté lyžice hladkej múky + trochu na vysypanie tortovej formy
  • 1 okrúhla tortová forma s priemerom 26 cm
  • Na šľahačkový krém: 150 ml dobre vychladeného mlieka
  • 1 balíček šľahačky v prášku
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 4 lyžice vaječného likéru
  • Na ozdobenie: kakaový prášok alebo nastrúhanú čokoládu

Náročnosť receptu

jednoduchý

99%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 5


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Pripravíme krém: Čokoládu na varenie polámeme na menšie kúsky a nad parou vo vodnom kúpeli rozpustíme. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Do misy pridáme vajcia a práškový cukor a elektrickým ručným šľahačom šľaháme nad parou asi 2 minúty. Potom odstavíme a ešte šľaháme do krémovej konzistencie. Zmäknuté maslo vymiešame do peny a postupne doň primiešame vyšľahané vajcia a rozpustenú čokoládu. Polovicu pripraveného krému si odložíme na neskôr.

Rúru vyhrejeme na 190/170 °C. Do druhej polovice krému vmiešame preosiatu múku. Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy, povrch uhladíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút. Upečený korpus opatrne vyklopíme na servírovací podnos a necháme vychladnúť.

Po vychladnutí na korpus opäť nasadíme okraj tortovej formy. Druhú polovicu krému natrieme v hrubej vrstve na korpus. Aspoň na 2 hodiny odložíme stuhnúť do chladničky. Pripravíme šľahačkový krém: Elektrickým ručným šľahačom vyšľaháme dotuha práškovú šľahačku, vanilínový cukor a vaječný likér s mliekom. Šľahačkovým krémom potrieme povrch torty a ozdobíme. Hotovú tortu dáme minimálne na hodinu do chladničky. Potom opatrne odoberieme okraj tortovej formy a podávame.

Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ak nechceme pri pečení použiť veľa vajíčok, môžme ich nahradiť sójovou múčkou alebo 2 lyžicami vody.
  • Pri pečení torty, zákuskov, či koláčov musia mať suroviny ako múka, mlieko, tuk rovnakú teplotu.
  • Zvädnutý petržlen dáme do teplej vody, potom je opäť čerstvý.
  • Keď zemiaky začnú klíčiť, nesmiete ich variť v šupke, ani vodu z očistených zemiakov použiť, lebo obsahujú jedovatú látku solanín.
  • Ak neznášate cesnak, alebo chcete, aby bol šalát jemnejší, nepridávajte do neho cesnak prelisovaný, ale strúčik rozrežte a povytierajte ním misu, v ktorej šalát pripravujete.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa