Bodkovaná roláda30

Bodkovaná roláda

Suroviny

  • Na cesto: 4 bielky
  • 60 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 100 g cukru
  • 130 g hladkej múky
  • 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
  • ½ balenia Farby gélovej potravinárskej červenej Dr.Oetker
  • Na náplň: 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
  • 1 zarovnaná PL cukru 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
  • ½ balenia Farby gélovej potravinárskej červenej alebo ružovej Dr.Oetker
  • 150 g čerstvých jahôd

Náročnosť receptu

jednoduchý

100%
Dĺžka prípravy: do 30 min.
počet porcií: 12


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh, do ktorého ku koncu šľahania zašľaháme 60 g cukru. Vo väčšej mise vyšľaháme žĺtky so 100 g cukru do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh a metličkou zľahka vymiešame dohladka.

2. Z cesta odoberieme 3 PL a vmiešame gélovú farbu. Zafarbené cesto nanesieme do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie spravíme bodky. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.  

3. Na bodky ihneď nanesieme zvyšok cesta a opatrne rozotrieme po celom plechu. Vložíme do rúry a dopečieme pri rovnakej teplote ako v bode 2.

Doba pečenia: asi 10 minút

4. Upečený plát ihneď vyklopíme na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom. Opatrne odstránime papier na pečenie, na ktorom sa plát piekol, a plát prevrátime tak, aby boli bodky na spodnej strane. Plát pomocou papiera na pečenie opatrne zrolujeme, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

5. Na prípravu náplne v mise vyšľaháme smotanu so Smeta-fixom, cukrom a vanilkovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Pridáme gélovú farbu a krátko zašľaháme.

6. Vychladnutý plát opatrne rozbalíme, potrieme náplňou a poukladáme naň jahody. Zrolujeme a odložíme do chladničky. Pred podávaním necháme v chladničke aspoň 1 hodinu.
 
TIP:
Rúra musí byť dôkladne predhriata, aby sa roláda pri pečení nevysušila a pri rolovaní nelámala.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Oriešky ľahšie rozdrvíte, ak ich dáte do mikroténového vrecka a rozklepete tĺčikom na mäso.
  • Pri rozpúšťaní želatínu nikdy nenahrievame nad 60 stupňov. Stratí želírovaciu schopnosť.
  • Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.
  • Ak drobné medovníčky nebudete zdobiť polevou, potrite ich pred pečením rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom či čiernou kávou.
  • Ak potrieme nôž, s ktorým chceme krájať cibuľu, soľou, nebude zapáchať.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa