Aspik s majonézou30

Aspik s majonézou

Suroviny

  • 200 g mrkvy
  • 150 g zeleného hrášku
  • 5-6 vajec uvarených natvrdo
  • zeleninový vývar
  • 750 ml mäsového vývaru
  • 30 g želatíny na aspik
  • 200 ml majonézy
  • 120 g plátkov údenej šunky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 cibuľa
  • lístky valeriány poľnej
  • olivový olej
  • bageta

Náročnosť receptu

jednoduchý

88%
Dĺžka prípravy: do 30 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Očistenú mrkvu pokrájanú na kúsky povaríme v zeleninovom vývare. Vsypeme hrášok, pár minút povaríme, scedíme a necháme vychladnúť. Vychladnuté vajcia olúpeme a rozpolíme. Želatínu dáme napučať na 10 minút do 250 ml studeného mäsového vývaru, potom ju rozpustíme. Do zvyšného mäsového vývaru dáme majonézu, dobre vymiešame a vmiešame rozpustenú želatínu. Dno okrúhlej misy vyložíme rozpolenými vajcami. Pridáme trochu zeleniny a zalejeme malým množstvom pripraveného aspiku. Opäť uložíme vajcia, pridáme zeleninu a zalejeme aspikom. Postupujeme až do naplnenia misy. Potom navrch misy uložíme plátky šunky a odložíme do chladu aspoň na 6 hodín. Po stuhnutí opatrne vyklopíme a pokrájame. Ozdobíme nakrájanou cibuľou s lístkami valeriány. Posypeme mletým čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame s bagetou.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Strukoviny nesoľte na začiatku varenia, ale iba na konci - rýchlejšie sa uvaria.
  • Smažená cibuľka bude chrumkavejšia vtedy, keď ju pred smažením posypeme zmesou múky a papriky, alebo osolíme. Necháme chvíľku postáť a kuchynskou papierovou utierkou poutierame dosucha, alebo prebytočnú múku strasieme.
  • Zvädnutý petržlen dáme do teplej vody, potom je opäť čerstvý.
  • Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.
  • Na prípravu šalátov používame vínny alebo ovocný ocot, prípadne bylinkový. Je jemnejší.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa