Aspik s majonézou30

Aspik s majonézou

Suroviny

  • 200 g mrkvy
  • 150 g zeleného hrášku
  • 5-6 vajec uvarených natvrdo
  • zeleninový vývar
  • 750 ml mäsového vývaru
  • 30 g želatíny na aspik
  • 200 ml majonézy
  • 120 g plátkov údenej šunky
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 cibuľa
  • lístky valeriány poľnej
  • olivový olej
  • bageta

Náročnosť receptu

jednoduchý

88%
Dĺžka prípravy: do 30 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Očistenú mrkvu pokrájanú na kúsky povaríme v zeleninovom vývare. Vsypeme hrášok, pár minút povaríme, scedíme a necháme vychladnúť. Vychladnuté vajcia olúpeme a rozpolíme. Želatínu dáme napučať na 10 minút do 250 ml studeného mäsového vývaru, potom ju rozpustíme. Do zvyšného mäsového vývaru dáme majonézu, dobre vymiešame a vmiešame rozpustenú želatínu. Dno okrúhlej misy vyložíme rozpolenými vajcami. Pridáme trochu zeleniny a zalejeme malým množstvom pripraveného aspiku. Opäť uložíme vajcia, pridáme zeleninu a zalejeme aspikom. Postupujeme až do naplnenia misy. Potom navrch misy uložíme plátky šunky a odložíme do chladu aspoň na 6 hodín. Po stuhnutí opatrne vyklopíme a pokrájame. Ozdobíme nakrájanou cibuľou s lístkami valeriány. Posypeme mletým čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Podávame s bagetou.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Pri varení zemiakov používame čo najmenej vody (aby sa nevylúhovali vitamíny a minerály).
  • Ak neznášate cesnak, alebo chcete, aby bol šalát jemnejší, nepridávajte do neho cesnak prelisovaný, ale strúčik rozrežte a povytierajte ním misu, v ktorej šalát pripravujete.
  • Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.
  • Ak vám zelenina zvädla, namočte ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek octu.
  • Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do každého pohára pridáme 1 až 2 broskyňové kôstky.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa