Srnčí chrbát na oravský spôsob15

Srnčí chrbát na oravský spôsob

Suroviny

  • 1,5 kg srnčieho chrbta
  • 4 lyžice oleja
  • 1 lyžička celého čierneho korenia
  • 2 bobule borievky
  • 2 cibule
  • 1/4 l červeného vína
  • 2 lyžičky soli
  • 150 g kyslej smotany
  • 4 hrušky
  • 1 lyžica cukru
  • 8 lyžičiek ríbezľového džemu

Náročnosť receptu

stredne náročný

85%
Dĺžka prípravy: do 15 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Prešpikovaný srnčí chrbát potrieme olejom, posypeme rozdrveným korením a roztlačenými borievkami a dáme do pekáča. Očistenú cibuľu nakrájame a podusíme na oleji. Rozložíme ju okolo mäsa, polejeme červeným vínom a pečieme. Po pol hodine mäso prelejeme šťavou z výpeku a toto opakujeme po 7 minútach. Hotové mäso osolíme, zabalíme do alobalu a držíme v teple. Výpek prepasírujeme, pridáme kyslú smotanu a dorobíme na omáčku. Srnčí chrbát zdobíme udusenými hruškami plnenými ríbezľovým džemom. Autor: Magda Jendzelovská
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Vyprážané mäso nenasiakne tukom, keď ho po obalení v hladkej múke, vajci a strúhanke ešte obalíme v rozšľahanom bielku. Strúhanka drží, neodpadáva a nepripaľuje sa. 
  • Vyprážané mäso je krehké, keď na obaľovanie použijeme čerstvú strúhanku, ktorá nepije toľko tuku ako stará.
  • Pečené mäso chránime pred oschnutím tak, že ho zabalíme do mastného papiera, napríklad od masla.
  • Pečené kurča bude mať kožu krajšiu a chrumkavejšiu, ak mu na chrbát pripevníme špáradlom kúsok stuhnutého masla. Počas pečenia sa bude maslo pomaly topiť a kurča polievať.
  • Pečenú hydinu zohrievame zabalenú v alobale, aby veľmi nevy­schla. Jednotlivé porcie dobre zabalíme a dáme na plech do rúry zohriať.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa