Srnčí chrbát na oravský spôsob15

Srnčí chrbát na oravský spôsob

Suroviny

  • 1,5 kg srnčieho chrbta
  • 4 lyžice oleja
  • 1 lyžička celého čierneho korenia
  • 2 bobule borievky
  • 2 cibule
  • 1/4 l červeného vína
  • 2 lyžičky soli
  • 150 g kyslej smotany
  • 4 hrušky
  • 1 lyžica cukru
  • 8 lyžičiek ríbezľového džemu

Náročnosť receptu

stredne náročný

85%
Dĺžka prípravy: do 15 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Prešpikovaný srnčí chrbát potrieme olejom, posypeme rozdrveným korením a roztlačenými borievkami a dáme do pekáča. Očistenú cibuľu nakrájame a podusíme na oleji. Rozložíme ju okolo mäsa, polejeme červeným vínom a pečieme. Po pol hodine mäso prelejeme šťavou z výpeku a toto opakujeme po 7 minútach. Hotové mäso osolíme, zabalíme do alobalu a držíme v teple. Výpek prepasírujeme, pridáme kyslú smotanu a dorobíme na omáčku. Srnčí chrbát zdobíme udusenými hruškami plnenými ríbezľovým džemom. Autor: Magda Jendzelovská
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Ryby pred prípravou namočíme na 30 minút do mlieka, odstránime rybí zápach.
  • Pečené mäso bude mať krajšiu farbu, keď ho pred pečením podlejeme lyžicou mlieka.
  • Najlepšie zohrejeme klobásu tak, že ju vložíme do studenej vody a necháme zovrieť. Klobása zostane šťavnatá a pri varení nepukne.
  • Rezne z mäsa  pred úpravou naklepeme, aby sa uvoľnili svalové vlákna, čím mäso skôr zmäkne. Mäso nakrájané na rezne na okrajoch nakrojíme, aby sa pri tepelnom spracovaní nekrútilo.
  • Šťava z pečeného mäsa bude chutnejšia, keď mäso pri pečení podlievame vývarom z kostí, zo zeleniny alebo z polievkovej kocky.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa