Pečená morka45

Pečená morka

Suroviny

  • 1 morka 3 - 4 kg
  • olej na pečenie
  • 400 g klobása Plnka: 3 stredné cibule
  • petržlenová vňať
  • 2 vajíčka
  • 150 ml horúceho mlieka
  • soľ a korenie
  • 225 ml strúhanky zo sendviča
  • 2 lyžičky tymiánu
  • 110 g rastlinného tuku CERA

Náročnosť receptu

stredne náročný

74%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 10


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Najskôr naplníme krk morky klobásovou zmesou. Mäso poriadne natlačíme a krk zašijeme niťou alebo môžeme použiť kovové ihlice. Do misky so strúhankou prilejeme horúce mlieko, pridáme cibuľu na drobno nakrájanú, petržlenovú vňať a rastlinný tuk Cera. Osolíme a okoreníme čiernym korením a tymiánom. Dôkladne vypracujeme spolu s dvoma celými vajíčkami. Naplníme morku. Ak nám plnka ostala, môžeme vytvarovať guľky a nechať piecť spolu s morkou. Použijeme ako prílohu. Otvor zašijeme alebo spojíme kovovými ihlicami, ktorými prichytíme aj nohy morky. Uložíme morku na plech, polejeme olejom, zakryjeme alobalom a pečieme pri teplote 150-160 stupňov C 2,5-3 hodiny primerane k veľkosti morky. Pól hodiny pred dopečením alobal odstránime a necháme zapiecť, kým sa na morke nevytvorí pekná kôrka. Podávame s bielou omáčkou, dusenou mrkvou a ružičkovým kelom. Výbornou prílohou sú pečené zemiaky. Omáčka: do ošúpanej celej cibule zapichneme päť celých klinčekov. Zalejeme 350 ml mlieka a necháme povariť 15 minút pod pokrievkou. Pridáme vydlabanú striedku z bieleho (sendvičového) chleba, 25 g masla, korenie a celý bobkový list. Varíme a miešame do zhustnutia.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Vyprážané mäso nezohrievame nad parou, pretože vlhne a nie je chrumkavé. Radšej ho na troche tuku znovu zľahka opražíme.
  • Diétne pečené mäso pripravíme tak, že ho zabalíme do pergamenového papiera alebo do alobalu a pečieme v pekáči v rúre bez tuku.
  • Živé ryby udržujeme jeden až dva dni vo vani v čistej vode, ktorú často miešame, aby sa lepšie okysličovala. Ryby nekŕmime.
  • Párky sa najlepšie pripravia, ak ich vložíte do studenej vody a vyberiete hneď, ako voda začne vrieť.
  • Klobása pri pečení nepopuká, ak ju obaríme horúcou vodou, dobre poutierame a pečieme odokrytú.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa