Mandľové, raňajkové koláče45

Mandľové, raňajkové koláče

Suroviny

  • 500 g múka
  • 225 g vlažná voda (alebo mlieko)
  • 35 g čerstvé droždie
  • 1 ks žĺtko
  • 50 g cukor
  • 9 g soľ
  • 75 g masla
  • alebo margarínu
  • Na mandľovú plnku:
  • 200 g jesenky (alebo salka)
  • 8-10 tučných PL mletých mandlí
  • 1 vajce na potretie

Náročnosť receptu

stredne náročný

93%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 12


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Po predkysnutí cesto premiesime a vykrojíme z neho kúsky o hmotnosti 50 gramov. Vytvarujeme z nich buchtičky, dáme ich na vymastený plech a stlačíme jemne naplocho. Prikryjeme ich utierkou a sáčkom/plastikovou fóliou a necháme 20 minút podkysnúť. Po 20 minútach v ich strede vytvoríme priestor pre krém a to tak, že prstami rozťahujeme vnútro koláča ako pri šiškách – dno musí zostať a okraje musia byť aspoň 1 cm hrubé. Zasa prikryjeme utierkou a plastikovou fóliou a necháme kysnúť ďalších 10 minút. Potom proces s jamkou zopakujeme (obvod koláča tak znova jemne rozšírime) a necháme kysnúť ďalších 15 minút. Po 15 minútach to celé ešte tretí a posledný raz zopakujeme. Rýchla mandľová plnka:Do misky vytlačíme 2 Jesenky a dôkladne ich premiešame s mletými mandľami. Potom všetko preložíme do cukrárskeho vrecka so špičkou nie hrubšou ako 0,75 cm. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajcom po celej ploche aj zvnútra, naplníme mandľovou plnkou a necháme koláče pred pečením ešte 15 minút podkysnúť neprikryté. Potom ich pečieme 10 minút pri teplote 230°C a počas pečenia ich podľa možnosti radšej strážime. Po upečení posypeme koláče hneď po vytiahnutí z rúry práškovým cukrom. Autor: Zuzana De Jonghe
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.
  • Ak potrieme nôž, s ktorým chceme krájať cibuľu, soľou, nebude zapáchať.
  • Zemiaky pri varení v šupe nepopukajú, ak do vody prilejete trochu octu.
  • Ak krájate cesnak, alebo cibuľu, používajte vždy tú istú dosku, najlepšie umývateľnú z umelej hmoty.
  • Šalát necháme vždy pred podávaním chvíľu odstáť, aby sa chute ingrediencií prepojili.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa