Lacná šunková pochúťka45

Lacná šunková pochúťka

Suroviny

  • 1 kg údeného kolienka
  • 2 lyžičky práškovej želtíny
  • 3 dl sladkej šľahačkovej smotany
  • 1 hlávka šalátu
  • 1 vajce uvarené na tvrdo
  • petržlenová vňať

Náročnosť receptu

náročný

60%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Údené kolienko dobre umyjeme a necháme cez noc v studenej vode. Na druhý deň ho uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. Potom ho vykostíme, odstránime z neho hrubšiu kožu a mäso jemne zomelieme. V 1 1/2 dl vody na sporáku roztopíme želatínu za stáleho miešania. Potom ju vychladíme a zľahka premiešame s vyšľahanou smotanou a zomletým mäsom. Chlebíčkovú formu vypláchneme studenou vodou a dáme do nej pripravenú šunkovú zmes. Dáme do chladničky a necháme stuhnúť. Pred podávaním nožom uvolníme okraje a vyklopíme. Šunkovú pochúťku pokrájame na plátky, uložíme na listy hlávkového šalátu a ozdobíme kolieskami uvareného vajca a lístkami petržlenovej vňate. Podávame s chrenovou šľahačkou (postrúhaný chren so šľahačkou) a s pečivom.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Strukoviny nesoľte na začiatku varenia, ale iba na konci - rýchlejšie sa uvaria.
  • Uvarenú zeleninu nenechajte dlho stáť v horúcej vode, lebo za hodinu stráca viac ako tretinu vitamínu C.
  • Ryby pred prípravou namočíme na 30 minút do mlieka, odstránime rybí zápach.
  • Pri varení lekváru alebo pretlaku sa nebude vytvárať pena, ak vnútro hrnca vytriete glycerínom
  • Mäso vyprážame v hrubostennej nádobe, aby sa pokrm pri dne nepripaľoval. Tuk najskôr dobre zohrejeme. O správnej teplote sa presvedčíme tak, že do tuku vhodíme štipku strúhanky a keď sa praží, tuk je už dostatočne horúci. 
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa