Lacná šunková pochúťka45

Lacná šunková pochúťka

Suroviny

  • 1 kg údeného kolienka
  • 2 lyžičky práškovej želtíny
  • 3 dl sladkej šľahačkovej smotany
  • 1 hlávka šalátu
  • 1 vajce uvarené na tvrdo
  • petržlenová vňať

Náročnosť receptu

náročný

60%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Údené kolienko dobre umyjeme a necháme cez noc v studenej vode. Na druhý deň ho uvaríme v tlakovom hrnci do mäkka. Potom ho vykostíme, odstránime z neho hrubšiu kožu a mäso jemne zomelieme. V 1 1/2 dl vody na sporáku roztopíme želatínu za stáleho miešania. Potom ju vychladíme a zľahka premiešame s vyšľahanou smotanou a zomletým mäsom. Chlebíčkovú formu vypláchneme studenou vodou a dáme do nej pripravenú šunkovú zmes. Dáme do chladničky a necháme stuhnúť. Pred podávaním nožom uvolníme okraje a vyklopíme. Šunkovú pochúťku pokrájame na plátky, uložíme na listy hlávkového šalátu a ozdobíme kolieskami uvareného vajca a lístkami petržlenovej vňate. Podávame s chrenovou šľahačkou (postrúhaný chren so šľahačkou) a s pečivom.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Aby sa mäso počas dňa v prírode nepokazilo, zabaľte ho do žihľavy a odložte do tieňa.
  • Zápražku (horúcu) zalievame vždy studenou vodou alebo mliekom aby nezhrudkovatela. Tuk na zápražku najprv dobre zohrejeme, až potom pridáme múku. Inak sa múka zle praží a hmota sa ťažko mieša.
  • Hydina bude biela a šťavnatá, ak ju pred pečením potrieme rozrezaným citrónom.
  • Jedlý olej ostane priezračný a riedky, keď do fľaše pridáme štipku soli a dobre pretrepeme
  • Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do každého pohára pridáme 1 až 2 broskyňové kôstky.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa