Kuracie stehienka po poľovnícky45

Kuracie stehienka po poľovnícky

Suroviny

  • 6 ks spodných kuracích stehienok
  • 2 PL oleja
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 100 g koreňovej zeleniny
  • cibuľa
  • 5 zrniečok čierneho korenia
  • 5 zrniečok nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1 PL octu
  • soľ
  • 3 PL masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 200 ml červeného vína
  • 3 PL slivkového lekváru,1 citrón (šťava aj kôra)
  • 8 sušených sliviek
  • 20 hrozienok
  • 20 mandlí
  • 8 vlašských orechov

Náročnosť receptu

stredne náročný

79%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 6


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Do rozohriateho oleja vsypeme cukor a necháme ho skaramelizovať. Potom pridáme nakrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, koreniny a za stáleho miešania všetko opražíme, ochutíme octom, podlejeme vodou a do zmesi vložíme stehienka. Osolíme ich a dusíme do mäkka. Počas dusenia mäso niekoľkokrát obrátime a podľa potreby podlievame vodou. Mäkké mäso vyberieme a základ zahustíme zápražkou z masla a múky. Prilejeme víno, pridáme lekvár, povaríme a dochutíme citrónovou šťavou a kôrou. Polovičku mäsa vykostíme, vložíme do omáčky a pridáme uvarené slivky, hrozienka, ošúpané mandle a nasekané vlašské orechy. Podávame so žemľovou knedľou.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Mastnú hydinu (hus, kačica) pri pečení prepichujeme špajľou, aby tuk mohol lepšie a rýchlejšie vytekať. Prebytočný tuk stále odoberáme, aby sa zbytočne neprepaľoval.
  • Surové mäso nikdy nenamáčame vo vode ani dlho neumývame, len ho rýchlo opláchneme pod tečúcou vodou, aby sme nevylúhovali bielkoviny.
  • Tuk do krehkého cesta najskôr postrúhame na hrubom strúhadle, ľahšie sa spája.
  • Pečené kurča bude mať kožu krajšiu a chrumkavejšiu, ak mu na chrbát pripevníme špáradlom kúsok stuhnutého masla. Počas pečenia sa bude maslo pomaly topiť a kurča polievať.
  • Mrazené mäso rozmrazujeme vždy v chladničke, nie pri izbovej teplote.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa