Klasický ryžový nákyp

Klasický ryžový nákyp
čas prípravy do .
náročnosť receptu    
počet porcií1
928hodnotení
4z5
Hodnotiť

Ingrediencie

  • 350 g ryže (klasickej
  • nie vo varných vreckách)
  • liter mlieka
  • 20 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 3 vajíčka
  • lyžicu práškového cukru
  • hrozienka
  • čerešňový kompót alebo aj iný
  • štipku soli

Postup

Ryžu zalejeme mliekom, postrašíme soľou a uvaríme do skoro mäkka. Občas pomiešame, ochutnáme a hlavne je treba sledovať, aby neprihorela kvôli nedostatku mlieka. Zapneme rúru, aby sa vyhriala, kým budeme pripravovať ryžu.

Ryžu odstavíme z ohňa, necháme trošku vychladnúť. Do ryže vmiešame maslo, cukor, vanilínový cukor a tri žĺtka. Z troch bielkov (mali by byť studené) si ušľaháme sneh a také dve tretiny primiešame k ryži. Zvyšok zatiaľ odložíme do chladničky.

Do ryže ešte primiešame odkvapkané čerešne (šťavu si necháme v chladničke) a celé to vylejeme do maslom vymastenej zapekacej misy. Dáme piecť asi na 40 minút, kým okraje nezačnú slabučko hnednúť. Vyberieme z rúry, ktorú ale ešte nevypíname.

Z chladničky vytiahneme odložený zvyšok snehu, pridáme k nemu lyžicu cukru a ak treba, ešte trošku prešľaháme. Navrstvíme na nákyp a dáme späť do rúry ešte na takých 10-15 minút, kým snehová čiapočka nechytí ružovohnedú farbu.

Pridaj recept

Tipy a triky do kuchyne

  • Prihorenú omáčku prelejeme ihneď do čistého kastróla a povaríme s chlebovou kôrkou.
  • Ak robíme klasický trojobal, múka, vajce, strúhanka, tento nebude od mäsa odpadávať, ak mäso najskôr utrieme utierkou alebo papierovým obrúskom.
  • Zaschnutý karamel odstraníte z hrnca tak, že ho až po okraj naplníte vodou a varíte, kým sa karamel, teda cukor nerozpustí.
  • Varené mäso, ktoré je určené na studené misy, musíme najprv nechať vychladnúť vo vlastnej šťave, nebude suché a bude mať dobrú chuť.
  • Vyprážané mäso nenasiakne tukom, keď ho po obalení v hladkej múke, vajci a strúhanke ešte obalíme v rozšľahanom bielku. Strúhanka drží, neodpadáva a nepripaľuje sa. 
Čítajte viac »

Viac podobných receptov

Berlínsky "Mocný max"

Berlínsky "Mocný max"

čas prípravydo 15 min.
náročnosť receptu    
Jablkový dressing

Jablkový dressing

čas prípravydo 30 min.
náročnosť receptu    
Horčicový dressing

Horčicový dressing

čas prípravydo 45 min.
náročnosť receptu    

Aktuálne | Katalóg firiem | Mapy | Doprava | Email | Žena | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Kultúra | Bulvár | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Slovníky | Súťaže | Pohladnice

www.newsandmedia.sk | O nás | Pomoc | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 2016 News and Media Holding, a.s. - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.