Tipy a triky dobrej gazdinky
Dietníček
Energetická tabuľka

Klasický ryžový nákyp

Klasický ryžový nákyp
čas prípravy do .
náročnosť receptu    
počet porcií1
494hodnotení
4z5
Hodnotiť

Ingrediencie

  • 350 g ryže (klasickej
  • nie vo varných vreckách)
  • liter mlieka
  • 20 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 3 vajíčka
  • lyžicu práškového cukru
  • hrozienka
  • čerešňový kompót alebo aj iný
  • štipku soli

Postup

Ryžu zalejeme mliekom, postrašíme soľou a uvaríme do skoro mäkka. Občas pomiešame, ochutnáme a hlavne je treba sledovať, aby neprihorela kvôli nedostatku mlieka. Zapneme rúru, aby sa vyhriala, kým budeme pripravovať ryžu.

Ryžu odstavíme z ohňa, necháme trošku vychladnúť. Do ryže vmiešame maslo, cukor, vanilínový cukor a tri žĺtka. Z troch bielkov (mali by byť studené) si ušľaháme sneh a také dve tretiny primiešame k ryži. Zvyšok zatiaľ odložíme do chladničky.

Do ryže ešte primiešame odkvapkané čerešne (šťavu si necháme v chladničke) a celé to vylejeme do maslom vymastenej zapekacej misy. Dáme piecť asi na 40 minút, kým okraje nezačnú slabučko hnednúť. Vyberieme z rúry, ktorú ale ešte nevypíname.

Z chladničky vytiahneme odložený zvyšok snehu, pridáme k nemu lyžicu cukru a ak treba, ešte trošku prešľaháme. Navrstvíme na nákyp a dáme späť do rúry ešte na takých 10-15 minút, kým snehová čiapočka nechytí ružovohnedú farbu.

Pridaj recept

Tipy a triky do kuchyne

  • Vyprážané mäso je krehké, keď na obaľovanie použijeme čerstvú strúhanku, ktorá nepije toľko tuku ako stará.
  • Došiel vám olej a máte už pripravené fašírky? Stačí, keď dno panvice posypete ľahko soľou, rozpálite ju a potom do nej naskladáte surové fašírky. Budú sa smažiť len vo vlastnej šťave.
  • Zaschnutý karamel odstraníte z hrnca tak, že ho až po okraj naplníte vodou a varíte, kým sa karamel, teda cukor nerozpustí.
  • Omáčka sa nezrazí, ak smotanu do nej pridáme tak, že odoberieme trocha omáčky a rozmiešame ju zo smotanou. Až potom zmes vlejeme do ostatnej omáčky.
  • Aj prasknuté vajíčko sa dá uvariť. Vložte ho na sitko a držíme nad parou. Po niekoľkých minútach bielok spevnie a vajcia dovaríme ponorené vo vode.
Čítajte viac »

Viac podobných receptov

Horčicová zálievka

Horčicová zálievka

čas prípravydo 15 min.
náročnosť receptu    
Grécky dressing

Grécky dressing

čas prípravyviac ako 45 min.
náročnosť receptu    
Francúzska zálievka

Francúzska zálievka

čas prípravydo 15 min.
náročnosť receptu    
Menu.sk

Aktuálne | Katalóg firiem | Mapy | Doprava | Email | Žena | Magazín | Automix | Lepšie bývanie | Kultúra | Bulvár | Referáty | Blogy | Menu | Počasie | Reality | Slovníky | Zľavy | Súťaže | Pohladnice

centrumholdings.com | O nás | Voľné miesta | Kontakty | Centrum.sk

Copyright © 2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.