Jelení guláš s hríbami45

Jelení guláš s hríbami

Suroviny

  • 1-1,3 kg orezov z jeleňa vhodných na guláš
  • olej alebo masť
  • veľká cibuľa
  • 1 veľký paradajkový pretlak alebo 2 malé
  • 1 kávová lyžička mletej červenej papriky
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • Worčesterová omáčka
  • soľ
  • korenie
  • sušený alebo čerstvý tymián
  • 1/2 kávovej lyžičky alebo 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • borievka (cca 25 ks bobuliek)
  • cca 1 kg zemiakov
  • môže byť hrsť sušených hríbov

Náročnosť receptu

stredne náročný

64%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 10


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Do hrnca dáme olej alebo masť a opražíme na ňom cibuľu. Pridáme mäso pokrájané na kocky spolu s pokrájanými 2 strúčikmi cesnaku, osolíme, okoreníme a posypeme červenou paprikou, pokiaľ sa to všetko restuje na oleji. Pridáme veľký rajčinový pretlak, worčesterovú omáčku tak 1,5-2 PL a necháme bublať, aspoň 5 minúť. Potom mäso okoreníme, pridáme 1/2 kávovej lyžice sušeného tymiánu, 1/2 KL rozmarínu a cca 25 ks borievok, zalejeme vodou a dusíme do polomäkka. Po 30-40 minútach skúsime mäso, ak je polomäkké, pridáme doň 1 kg na kocky nakrájaných zemiakov, príp. za hrsť vopred namočených hríbov. A opäť nakrájané 2 strúčiky cesnaku. Varíme dokiaľ zemiaky aj s mäsom nie sú úplne mäkké. Po dovarení niektoré zemiaky v hrnci popučíme vidličkou, niektoré môžu zostať celé, netreba zahusťovať múkou.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Pečenú hydinu zohrievame zabalenú v alobale, aby veľmi nevy­schla. Jednotlivé porcie dobre zabalíme a dáme na plech do rúry zohriať.
  • Mäso umývame vždy v kuse, nikdy nie porciované a naklepávame na doštičke poliatej vodou.
  • Došiel vám olej a máte už pripravené fašírky? Stačí, keď dno panvice posypete ľahko soľou, rozpálite ju a potom do nej naskladáte surové fašírky. Budú sa smažiť len vo vlastnej šťave.
  • Mäsové rolády ľahšie naplníme vajcami, keď z vajec urobíme rýchle omeletu, ktorú položíme na mäso a stočíme.
  • Mastnú hydinu (hus, kačica) pri pečení prepichujeme špajľou, aby tuk mohol lepšie a rýchlejšie vytekať. Prebytočný tuk stále odoberáme, aby sa zbytočne neprepaľoval.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa