Jelení guláš s hríbami45

Jelení guláš s hríbami

Suroviny

  • 1-1,3 kg orezov z jeleňa vhodných na guláš
  • olej alebo masť
  • veľká cibuľa
  • 1 veľký paradajkový pretlak alebo 2 malé
  • 1 kávová lyžička mletej červenej papriky
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • Worčesterová omáčka
  • soľ
  • korenie
  • sušený alebo čerstvý tymián
  • 1/2 kávovej lyžičky alebo 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • borievka (cca 25 ks bobuliek)
  • cca 1 kg zemiakov
  • môže byť hrsť sušených hríbov

Náročnosť receptu

stredne náročný

64%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 10


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Do hrnca dáme olej alebo masť a opražíme na ňom cibuľu. Pridáme mäso pokrájané na kocky spolu s pokrájanými 2 strúčikmi cesnaku, osolíme, okoreníme a posypeme červenou paprikou, pokiaľ sa to všetko restuje na oleji. Pridáme veľký rajčinový pretlak, worčesterovú omáčku tak 1,5-2 PL a necháme bublať, aspoň 5 minúť. Potom mäso okoreníme, pridáme 1/2 kávovej lyžice sušeného tymiánu, 1/2 KL rozmarínu a cca 25 ks borievok, zalejeme vodou a dusíme do polomäkka. Po 30-40 minútach skúsime mäso, ak je polomäkké, pridáme doň 1 kg na kocky nakrájaných zemiakov, príp. za hrsť vopred namočených hríbov. A opäť nakrájané 2 strúčiky cesnaku. Varíme dokiaľ zemiaky aj s mäsom nie sú úplne mäkké. Po dovarení niektoré zemiaky v hrnci popučíme vidličkou, niektoré môžu zostať celé, netreba zahusťovať múkou.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Mäso na rezne alebo bifteky, ktoré kúpime v polotovaroch a budeme ho upravovať až na druhý deň, dobre potrieme rozpusteným maslom a uschováme v chlade. Plátky mäsa neoschnú a budú krehké.
  • Údené mäso vešiame v chladnej, tmavej a suchej špajze alebo v komore.
  • Varené mäso, ktoré je určené na studené misy, musíme najprv nechať vychladnúť vo vlastnej šťave, nebude suché a bude mať dobrú chuť.
  • Ryby pred prípravou namočíme na 30 minút do mlieka, odstránime rybí zápach.
  • Údené mäso varíme v dostatočnom množstve vody. Vodu dvakrát zlejeme a dáme novú. Tým zbavíme mäso zvyškov nálevu, moridla, takže potom nie je také slané a nepáchne udiarňou.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa