Hovädzia polievka s opraženými syrovými haluškami45

Hovädzia polievka s opraženými syrovými haluškami

Suroviny

  • 1 malú mrkvu
  • 300 g mrazeného hrášku
  • 1 lyžicu masla
  • pažítku na ozdobenie
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 kocky hovädzieho bujónu
  • 2 lyžice masla
  • 75 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 100 g plesnivého syra
  • trocha posekanej petržlenovej vňate
  • masť na vyprážanie

Náročnosť receptu

stredne náročný

61%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Do kastrólika nalejeme 100 ml vody, pridáme maslo a privedieme k varu. Pridáme múku a miešame, až kým sa z cesta nevytvorí hladká hmota. Miešame ju ešte asi dve minúty, kým sa nezačne lepiť. Cesto dáme do misy a postupne primiešame vajíčka, osolíme, jemne okoreníme, pridáme posekanú petržlenovú vňať, nahrubo postrúhaný syr a poriadne pomiešame. Dvoma lyžičkami vyformujeme z cesta halušky a na rozpálenej masti ich opečieme dozlata. Vyberieme ich a poukladáme na papierový obrúsok, aby sa zbavili prebytočnej mastnoty. Mrkvu pokrájame na malé rezančeky, opražíme na masle a zalejeme litrom vody. Vodu necháme zovrieť, rozdrobíme do nej bujón, premiešame, pridáme hrášok a necháme chvíľku variť. Opečené halušky naložíme do tanierov a zalejeme horúcou polievkou so zeleninou. Polievku nakoniec ozdobíme posekanou pažítkou.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Vyprážané mäso nenasiakne tukom, keď ho po obalení v hladkej múke, vajci a strúhanke ešte obalíme v rozšľahanom bielku. Strúhanka drží, neodpadáva a nepripaľuje sa. 
  • Hydina bude chutnejšia, ak ju pred pečením potrieme citrónovou šťavou a až potom osolíme.
  • Mäso soľte až po opečení na tuku alebo oleji, aby nepúšťalo šťavu.
  • Mäso umývame vždy v kuse, nikdy nie porciované a naklepávame na doštičke poliatej vodou.
  • Prebytočný tuk z mäsového vývaru, polievky alebo omáčky môžeme odstrániť papierovým obrúskom. Rozprestrieme ho na polievku a počkáme, kým nevsiakne tuk. Potom obrúsok vidličkou vyberieme.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa