Hovädzia polievka s opraženými syrovými haluškami45

Hovädzia polievka s opraženými syrovými haluškami

Suroviny

  • 1 malú mrkvu
  • 300 g mrazeného hrášku
  • 1 lyžicu masla
  • pažítku na ozdobenie
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 kocky hovädzieho bujónu
  • 2 lyžice masla
  • 75 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 100 g plesnivého syra
  • trocha posekanej petržlenovej vňate
  • masť na vyprážanie

Náročnosť receptu

stredne náročný

61%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 8


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Do kastrólika nalejeme 100 ml vody, pridáme maslo a privedieme k varu. Pridáme múku a miešame, až kým sa z cesta nevytvorí hladká hmota. Miešame ju ešte asi dve minúty, kým sa nezačne lepiť. Cesto dáme do misy a postupne primiešame vajíčka, osolíme, jemne okoreníme, pridáme posekanú petržlenovú vňať, nahrubo postrúhaný syr a poriadne pomiešame. Dvoma lyžičkami vyformujeme z cesta halušky a na rozpálenej masti ich opečieme dozlata. Vyberieme ich a poukladáme na papierový obrúsok, aby sa zbavili prebytočnej mastnoty. Mrkvu pokrájame na malé rezančeky, opražíme na masle a zalejeme litrom vody. Vodu necháme zovrieť, rozdrobíme do nej bujón, premiešame, pridáme hrášok a necháme chvíľku variť. Opečené halušky naložíme do tanierov a zalejeme horúcou polievkou so zeleninou. Polievku nakoniec ozdobíme posekanou pažítkou.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Pečeň je chutnejšia, keď ju pred úpravou necháte namočenú v mlieku.
  • Mäsovú polievku pekne zafarbíme postrúhanou mrkvou, upraženou na tuku.
  • Ak potrebujeme silný vývar, mäso vkladáme do studenej vody. Ak chceme šťavnaté mäso, vkladáme ho do vriacej vody.
  • Pečené mäso bude mať krajšiu farbu, keď ho pred pečením podlejeme lyžicou mlieka.
  • Pečené mäso chránime pred oschnutím tak, že ho zabalíme do mastného papiera, napríklad od masla.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa