Domáci pečený chlebík45

Domáci pečený chlebík

Suroviny

  • 3 hrnčeky hladkej múky (hrnček 250 ml)
  • 1 lyžička sušeného droždia
  • 1,2 lyžičky soli
  • 1 lyžička drtenej rasce
  • podľa chute primiešať:
  • cibuľku
  • cesnak
  • bylinky
  • semiačka (ľanové,slnečnicové,sézamové..)
  • škvarky

Náročnosť receptu

jednoduchý

84%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 10


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Zmiešame všetky suroviny do suchej zmesi a pridáme 1,5 hrnčeka vody (primerane, radšej nech je to hustejšie, lepšie sa s cestom potom pracuje). Vznikne cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 8-12 hodín. Potom cesto vytiahneme na pomúčený vál a roztiahneme/vyvaľkáme na plochu cca 2 – 4 cm tlstú. Necháme 15 minút odpočívať. Potom cesto preložíme na tretiny (zvrchu a zospodu) a na tretiny zľava a sprava. Necháme 30 minút zakryté utierkou a zapneme rúru na 230 °C. Vložíme do rúry pekáč s pokrievkou a necháme ich nahriať. Pekáč vyberieme, vložíme tam cesto, na ktoré ešte môžeme posypať semiačka. Pečieme 30 minút pri 230 °C s pokrievkou, ktorú potom dáme preč a ešte dopekáme 15 minút (môžeme navrch potrieť maslom, krásne sa rozpustí a kôrka bude chrumkavá).
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu, ktoré nasajú vlhkosť.
  • Aj prasknuté vajíčko sa dá uvariť. Vložte ho na sitko a držíme nad parou. Po niekoľkých minútach bielok spevnie a vajcia dovaríme ponorené vo vode.
  • Mlieko neprihorí, ak dno hrnca potrieme na tenko maslom.
  • Keď vám vadí pach oleja pri vyprážaní, pridajte do oleja nasekanú petržlenovú vňať, čiastočne stmí pach.
  • Múku na zahustenie pokrmov trochu prisoľte, nebudú sa vytvárať hrudky.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa