Domáci pečený chlebík45

Domáci pečený chlebík

Suroviny

  • 3 hrnčeky hladkej múky (hrnček 250 ml)
  • 1 lyžička sušeného droždia
  • 1,2 lyžičky soli
  • 1 lyžička drtenej rasce
  • podľa chute primiešať:
  • cibuľku
  • cesnak
  • bylinky
  • semiačka (ľanové,slnečnicové,sézamové..)
  • škvarky

Náročnosť receptu

jednoduchý

84%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 10


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

Zmiešame všetky suroviny do suchej zmesi a pridáme 1,5 hrnčeka vody (primerane, radšej nech je to hustejšie, lepšie sa s cestom potom pracuje). Vznikne cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 8-12 hodín. Potom cesto vytiahneme na pomúčený vál a roztiahneme/vyvaľkáme na plochu cca 2 – 4 cm tlstú. Necháme 15 minút odpočívať. Potom cesto preložíme na tretiny (zvrchu a zospodu) a na tretiny zľava a sprava. Necháme 30 minút zakryté utierkou a zapneme rúru na 230 °C. Vložíme do rúry pekáč s pokrievkou a necháme ich nahriať. Pekáč vyberieme, vložíme tam cesto, na ktoré ešte môžeme posypať semiačka. Pečieme 30 minút pri 230 °C s pokrievkou, ktorú potom dáme preč a ešte dopekáme 15 minút (môžeme navrch potrieť maslom, krásne sa rozpustí a kôrka bude chrumkavá).
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Chcete postrúhať mäkký syr ? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo jemne potrite olivovým olejom. Takto sa vyhnete problému s upchanými dierkami
  • Ak chcete aby mala káva lahodnejšiu chuť, pridajte do nej trochu vanilkového cukru.
  • Zelenú petržlenovú vňať uchovajte tak, že ju nadrobno posekáte, vložíte do pohára a premiešate so soľou v pomere 1:4
  • Pri varení lekváru alebo pretlaku sa nebude vytvárať pena, ak vnútro hrnca vytriete glycerínom
  • Zaschnutý karamel odstraníte z hrnca tak, že ho až po okraj naplníte vodou a varíte, kým sa karamel, teda cukor nerozpustí.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa