Česká sviečková na smotane45

Česká sviečková na smotane

Suroviny

  • 500 g hovädzieho mäsa
  • 4-5 stredne veľkej mrkvy
  • 2 petržleny
  • polovička zeleru
  • 3 bobkové listy
  • čierne korenie
  • nové korenie
  • soľ
  • tymian
  • maslo
  • polohrubá múka
  • kyslá smotana
  • šľahačka
  • citrón
  • brusnice.

Náročnosť receptu

stredne náročný

65%
Dĺžka prípravy: viac ako 45 min.
počet porcií: 4


Stiahnuť ako PDFVytlačiť ako PDF

Postup

V hrnci si speníme dve menšie cibule a orestujeme. Pridáme mäso v celku prudko opečieme z oboch strán, pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu, no pozor,aby sa nám nepripaľovalo, osolíme a okoreníme. Po 5 minútach zalejeme vodou, pridáme bobkový list a varíme asi 1 hodinu. Rozmiešame si kyslú smotanu s vodou aj s múkou a cez sitko prepasírujeme. Varíme asi 20 minút. Ak je mäsko uvarené, tak ho vyberieme spolu s bobkovým listom a prepasírujeme s mixérom. Mäsko nakrájame na plátky a omáčku dochutíme podľa potreby. Servírujeme s českými knedlíkmi, preloženou omáčkou a na vrch dáme citrón so šľahačkou a brusnicami.
Zena

Podobné články nájdete v týždenníku Báječná ŽENA

Cennik predplatneho

Tipy a triky do kuchyne

  • Mäso ochránime pred muchami, keď ho obložíme vrstvou cibule.
  • Údené a presolené ryby stratia slanosť, ak ich necháme hodinu stáť v mlieku a potom umyjeme.
  • Šťava z pečeného mäsa bude chutnejšia, keď mäso pri pečení podlievame vývarom z kostí, zo zeleniny alebo z polievkovej kocky.
  • Divinu čerstvo zabitú necháme odležať, t.j. zavesíme ju na stu­dené miesto na tri dni i dlhšie. V tomto čase prebehne zrenie mäsa, pričom mäso skrehne, je šťavnatejšie, získa dobrú chuť a vôňu.
  • Ryby pred prípravou namočíme na 30 minút do mlieka, odstránime rybí zápach.
Všetky tipy a triky do kuchyne

Podobné recepty

Poradňa